قدیمیترهای محل، محلهی رودکی رو به اسم پیشینش که سلسبیل باشه، صدا میکنن. تغییرات بیحساب نام معابر، باعث شده که بعضا یک خیابون یا محله، تا ۳ اسم رو یدک بکشه.
خیابون آذربایجان که از خیابونهای اصلی این محله باشه، میزبان یکی از راستهها و قطبهای فروش لباس استوک و لباسهای دست دوم یا تاناکوراست. راستهای که زمانی اقتصاد منطقه ۱۰ با اون میچرخید، اما همهگیری ویروس کرونا و وضعیت اقتصادی که روز به روز و هفته به هفته رو به افول میره، تکانههای زیادی بهش داده و اونها رو پراکنده و حتی تعطیل کرده.
ولی هنوز تعداد مغازههای باقی مونده به حدّی هست که بشه «از فروشگاهی به فروشگاه دیگه رفت» و انتخابهای گوناگون داشت.
در این شماره از راسته، به این مغازهها سری زدیم تا ببینیم اوضاع از چه قراره و کمی بیشتر با حال و هواش، اجناسش و وجه تسمیهی تاناکورا آشنا بشیم.
به حد فاصل خیابانهای قصردشت تا نواب و همینطور خیابون آذربایجان تا هاشمی، محله «سلسبیل» گفته میشه.
سلسبیل یکی از قدیمیترین محلههای تهرانه و قدمتش به دورهی پهلوی اول برمیگرده. سلسبیل اسم یکی از چشمههای بهشتیه و به خاطر وجود چشمهی پرآبی که از این محله عبور میکرده، چنین نامی روش مونده. البته بعدها این اسم به رودکی تغییر پیدا میکنه، اما بین بچههای محله و اهالی، هنوز هم به همون اسم سابق خودش مشهوره.
اگر از بچههای دههی ۶۰ یا ۵۰ باشید، حتما با سریال سالهای دور از خانه یا همون اوشین کلی خاطره دارید.نام خانوادگی خانم اوشین بعد از ازدواج با همسرش یعنی «ریوزو تاناکورا»، به «تاناکورا» تغییر پیدا کرد. اوشین خودش فروشگاههای زنجیرهای لباس رو راهاندازی کرد و با محبوبیتی که اون سریال در زمان خودش داشت، این اسم روی بازار لباسهای استوک یا دست دوم ایران هم افتاد و مترادف شد با مغازههای لباسهای دست دوم.
استوک به محصولاتی گفته میشه که:
محصولات دست دوم اما، به اجناسی گفته میشه که:
از قیمت بالای محصولات برندهای کفش و لباس خارجی که بگذریم، استفاده از لباسهای استوک یکی از راههای کمک به محیط زیست و تولید کمتر پسماندهاییه که در طبیعت به راحتی تجزیه نمیشن.
پوشاک نه تنها یکی از آلودهکنندهترینهای محیط زیسته، بلکه از فرآوردههایی هم هست که منابع طبیعی و انسانی بسیار زیادی رو نسبت به اندازه و کاربرد محصول میطلبه. استفاده از محصولات استوک یا دست دوم، با آوردنِ دوبارهی محصولات به چرخهی مصرف، میتونه یه نفس و مجالی به طبیعت بده. پس خرید و استفاده از اجناس دست دوم نه تنها بهصرفهتره، بلکه روشی برای سبک زندگی پایدارتر و بهینه زندگی کردن هم هست.
دوستداران محیط زیست و افرادی که سبک زندگی پسماند صفر (Zero Waste) رو در پیش گرفتهان، از هواداران همیشگی اجناس دست دوم و باکیفیت هستن.
خلاصه که میتونید بخشی از لباسهای روزمره و پر مصرفتون رو از بازارهای تاناکورا بخرید و برای این کار، به یکی از اصلیترین قطبهاش یعنی راستهی تاناکورافروشیهای خیابون آذربایجان سری بزنید. البته باید کمی حوصله و وقت به خرج بدید تا بتونید از بین لباسها، چیزهایی مناسب با استایل شخصی خودتون دست و پا کنید و از اینکه با رفتار مسئولانه، توی چرخهی کمک به طبیعت سهیم بودید، به خودتون دست مریزاد بگید.
لباسهای دست دوم ایران، معمولا از کشورهای اروپای غربی و کانادا و آمریکا، و از پاکستان و اربیل و دوبی به بازارهای مرزی، و بعد شهرهایی مثل تهران میآد. اما فرهنگ استفاده از لباسهای استوک یا دست دوم، فقط مختص کشورهایی که قدرت خرید شهروندانش پایین اومده و مشکل اقتصادی دارن نیست، و تقریبا همه جای دنیا پذیرفته شده و رایجه. اصطلاح Thrift Shopping که در ایالات متحدهی آمریکا مورد استفادهست هم، به فرهنگ خرید جنس دست دوم اشاره میکنه.
البته هدف و مقصود هر شهروندی با دیگری فرق کنه. یکی عشق مارک و برنده، یکی دغدغهی محیط زیست رو داره و دیگری فکر هزینههاش رو میکنه. اگر اینکار با انتخاب شخصی و نه از روی جبر اقتصادی باشه، میتونه در دراز مدت، کمک بزرگی برای زمین، اولین و آخرین مامن ما باشه.
نکتهی دیگه اینکه این رفتار، مکملِ حمایت و خرید از برندهای داخلی که کیفیت بعضیهاشون دست کمی از برندهای خارجی نداره، هست و هم از حیث اجتماعی و هم اقتصادی مسئولانهتر باشه.
این مغازهها در خیابون آذربایجان واقع شدهان. اگر از ایستگاه متروی شادمان (خط چهار، زردرنگ) که جنب خیابون آزادی قرار گرفته، پیاده شید، خیابون آذربایجان که در جانب جنوبی خیابون آزادی وجود داره رو پیدا میکنید.
تبریز، به کبابش مشهوره جدیدترین رستوران آواپلت یعنی «پِ کباب»، اومده تا مزههای قدیمی رو…
به فصل سلطنت کافههایِ دارای فضای سبز رسیدیم و آشپزخونهی مجموعهی «ریشه ۲۹» در فرشته…
نوروز امسال، یعنی ۱۴۰۴، تصمیم گرفتیم همونطور که در تولید محتوای دیجیتال فعالیم، سرکی هم…
در طبقهی همکف بنای سربهفلک کشیدهی «فَرمِهر» در محلهی دربند، «فود پارک کربن» شروع به…