شاید تا الان موقع رفتن به بازار بزرگ تهران، محله‌ی سنگلج و پارک شهر، چشمتون به کتابفروشی دیواری خیابون خیام خورده باشه، یعنی «کتابفروشی قورخانه».

«کتابخانه‌ی خیام» یا «کتابفروشی دیواری قورخانه» تقریبا ۶۰ ساله که چسبیده به دیوار قورخانه و از اینجا جُم نخورده. این کتاب‌فروشی رو آقای محمدعلی اباذری راه انداخت، فردی عشق کتاب و کتابخوانی، موسس یکی از معدود کتاب‌فروشی‌های دیواری شهر تهران.

اگر براتون این سوال پیش اومده که «قورخانه» چیه، باید بگیم که قورخانه کارخانه‌ی تولید اسلحه و مهمات جنگی و وسایل آتش‌بازی بوده که در طهران قدیم پشت این دیوار قرار داشته. و اگر سوالتون اینه که کتاب‌فروشی‌های دیواری دیگه‌ای هم بوده‌ان، جالبه بدونید که یکی قبل‌تر توی یوسف‌آباد بود و یکی توی فردوسی.

قورخانه تقریبا هزار و اندی جلد کتاب داره و بیشترشون دست‌ دوم هستن. این کتابفروشی از محمدعلی اباذریِ پدر، در سال ۸۸ به امیر اباذری رسیده. با امیر اباذری صاحب کتابفروشی قورخانه که هم‌صحبت شدیم، تعریف می‌کرد که این کتابفروشی از سال ۱۳۴۰ تو این پیاده‌رو قرار گرفته و اغلب کتاب‌هاش با موضوعات ادبیات و تاریخ هستن. پایه‌ این کتاب‌فروشی بر اساس کتاب‌های دست دوم اهدایی بوده و لقب کوچیک‌ترین کتابفروشی رو به خودش یدک می‌کشه.

از همون سال اول که این‌ کتابفروشی شروع به کار کرده مردم بهش کتاب اهدا می‌کردن، اما در حال حاضر فروشنده برای ماندگاری این دکه خودش کتاب های دست دوم رو خریداری می‌کنه. امیر اباذری از وضع بد اقتصادی و کم شدن مشتری‌ها و کتابخوان‌های جَوون نگران بود. اکثر مراجعین قورخانه رو، کتابخوان‌های قدیمی و ثابت اینجا که ترجیحشون کتاب‌های قدیمیه، وکلایی که برای کارهای دادرسی در این حوالی تردد دارن و تک‌وتوک عابرین پیاده تشکیل می‌ده.

آقای اباذری با خودش عهد کرده بود که تا وقتی توان داره این کتابفروشی رو همینطوری به شکل سابقش نگه داره، تا عشق و علاقه پدرش به کتاب و شغلش به قوت همیشه باقی بمونه.

اگر اهل کتاب خوندنید، دنبال یک کتاب قدیمی خاص هستید یا همیشه پیِ کسب‌وکارهای قدیمی و شگفتی‌های تهران می‌گردید، حتما به قورخانه سر بزنید که اون قفسه‌ها حرف‌های زیادی برای گفتن دارن.

نشونی کتاب‌فروشی دیواری قورخانه در تهران: خیابون خیام، بالاتر از فیاض‌بخش

شبکه‌ پیاده

پیاده، یک رسانه‌ی شهری و برای تهرانه؛ به این معنی که از اتفاق‌های شهر، فضاها و مغازه‌ها، تاریخچه و اخبار پایتخت صحبت می‌کنه و در تلاشه پیوند بین شهر با شهروندان رو قوی‌تر کنه.

Recent Posts

قسمت اول پادکست رادیو پیاده: موزه‌ی هنرهای معاصر

موزه‌ای تو محله‌ی امیرآباد و خیابون کارگر هست که شماری از ارزشمندترین آثار دنیای هنرهای…

2 هفته ago

مسیر پیاده‌گردی تهران-هالیوود

لاله‌زار از اولین خیابون‌هایی بوده که توی دوره‌ی حکومت ناصرالدین‌شاه قاجاری ساخته می‌شه و به…

1 ماه ago

در مسیر هنر مدرن تهران

قدم گذاشتن جای ردپای هنرمندان پیشرو هنر معاصر تهران، از منصور قندریز تا کامران دیبا…

1 ماه ago

از خانه‌ی نیما تا باغِ امیرتیمور

نجواهای شاعرانه‌ی خالق «شعرِ نو» و روایتی تراژیک از صاحب‌آوازِ «الهه‌ی ناز»، باغ‌هایی برای ییلاق…

1 ماه ago

بهار در شیب‌های سهروردی

بزنیم به دل سهروردی که کوچه‌‌خیابون‌های پر شیب و خونه‌های دو‌سه‌طبقه‌ی ویلایی و اغذیه‌فروشی‌های نوستالژیکش…

1 ماه ago

از پارک امین‌الدوله تا کاباره‌ی رنگین‌کمان

ز بوی پیچ امین‌الدوله تا رنگ‌های نئونی پیست رقص، از فضای فراغتی و خصوصی عصر…

1 ماه ago