خونههایی با معماری ارزشمند، مغازههایی با چندین دهه سن و ساکنین قدیمی و اصیل که تا درختهای محله رو میشناسن، از ویژگیهاییه که عباسآباد رو در گروه معدود محلههایی در تهران قرار میده که هنوز در بخشهاییش، انسجام در بافت محله به چشم میخوره.
منظورمون از انسجام اینه که مثلا ساختمونها هم قدوقواره و متعلق به یک بازهی زمانی هستن و از سبک معماری مشابهی پیروی میکنن، یا مثلا ساکنین و همسایهها، تا حدودی همدیگه رو میشناسن، در یک ردهی سنی قرار دارن و خاطرات و تصاویر مشابهی از محلهشون در ذهن دارن. همهی اینها و بیشتر، وقت گذروندن در محلهی عباسآباد رو دلچسب میکنه.
اگر دوست دارید حدود و ثغور محلهی عباسآباد رو دقیق بدونید، باید بگیم که این محله از شمال به بزرگراه رسالت، از جنوب به خیابون مطهری (تخت طاووس سابق)، از شرق به سهروردی شمالی، خیابون بهشتی (عباسآباد سابق) و خیابون قنبرزاده که خیابون بغل مصلی (شهستان پهلوی) باشه و از غرب به بزرگراه مدرس محدود میشه.
در چنین محلهای، طبیعیه که کسبوکارهای قدیمی و باسابقه پیدا بشن؛ کسبوکارهایی که به دلیل داشتن یک کیفیت خاص، مغازهدارهای خوشصحبت، اجناس باکیفیت، قیمتهای مناسب یا صرفا قدمت زیاد، از نقاط مختلف شهر، مشتری و بازدیدکننده دارن. یکی از این کسبوکارها، کتابفروشی مهران هست که صاحبش، یعنی آقا مهران، از اون شخصیتهای ویژهست.
اگر محل زندگی و کارتون حوالی سهروردی، تختطاووس و عباسآباد بوده باشه، بعیده که شما کتابفروشی مهران رو ندیده باشید؛ مغازهای که از سقف تا کَفِش پر از کتابه؛ از رمان و شعر بگیر تا کمیکهای وینتج تنتن، قطور و نازک. حتی مدل چیدمان کتابها، ویترینی از کتابفروشی مهران ساخته که دیگه یکی از نماد و نشانهای شهری در خیابون سهروردی شده.
خلاصه که ما سر صحبت رو با آقا مهران محمدعلیها، صاحب کتابفروشی، باز کردیم. ایشون بهمون گفتن که این کتابفروشی در سال ۱۳۵۰ تاسیس شده و تقریبا ۷۰۰۰ جلد کتاب توی این مغازهست. کتابهایی که اهدائی بوده، کل کتابخونهی خونهای که به ورثه خورده، کتابهای افرادی که حالا مهاجرت کردهان و رفتهان، کتابفروشیهای تعطیل شده و …، این ۷۰۰۰ کتاب رو تشکیل میده. به خاطر اینکه این کتابها از منابع مختلف میآن، کتابهای نفیس و کمیاب هم این بین به چشم میخوره؛ کتابهایی که نمونهاش رو در کتابفروشی هفت هنر هم میتونید ببینید.
میگن در هر بینظمی، نظمی نهفتهست! کتابفروشی مهران هم از این قاعده مستثنی نیست. کافیه بگید دنبال چه کتابی هستید تا با یکی دوتا سوال جواب، آقا مهران شما رو به مقصودتون برسونه. کسی بهجز خود آقا مهران نمیتونه کتاب مورد نظر رو پیدا کنه و سرعتش در پیدا کردن کتاب، بینظیره.
ارزش ویژهی این کتابفروشی، تنها به قدمتش نیست، بلکه به وجود خود آقا مهرانه؛ مردی که گویی یک دایرهالمعارف سیّاره و در حوزههای گوناگون، سررشته داره.
از اون جایی که این گزارش در وهلهی نخست، تابستون ۱۴۰۱ در اینستاگرام پیاده منتشر شد، ما این شانس رو داشتیم که نظرات همراهان پیاده رو دربارهی این کتابفروشی بخونیم و میتونیم بگیم که پیادهگردهایی که به کتابفروشی سر زده بودن، سر معلومات بالای آقا مهران، متفقالرای بودن. وقتی صاحب مغازه مثل آقا مهران دستش تو کار باشه، امکان گپوگفت و تعامل بین مشتری و صاحب مغازه فراهم میشه و فروشنده با در اختیار داشتن دانش و تجربهی بالا، میتونه راهنمایی و مشاوره بده و گره از کار مشتری باز کنه.
آقا مهران برامون گفتن که قبل از این مغازه، نزدیک خیابان منوچهری، پدرشون دکهی کتابفروشی داشته، هر روز بعد از مدرسه میرفتن پیش پدرشون، کتابها رو مرتب میکردن و گزارشی از کتابهایی که دارن و موضوعهاشون تهیه میکردن تا به مشتری ارائه بدن.
پیشنهاد میکنیم اگر دوست دارید در دنیای کتاب غرق بشید، خیلی وقته دنبال کتاب خاصی میگردید یا طرفدار کتاب دستدوم هستید، حتما به کتابفروشی مهران سر بزنید.
نشونی کتابفروشی مهران در تهران: سهروردی شمالی، نرسیده به خیابان مطهری، پلاک ۲۵۸